Често задавани въпроси

 

Безплатна ли е доставката на продуктите в сайта?

INGILIZ доставя своите продукти БЕЗПЛАТНО с куриерска фирма Speedy  до всяка точка в страната  –  до адрес или до поискване в офис на куриера. Тук можете да разгледате офисите на куриера www.speedy.bg/begin.php . Всички пратки имат включена опция ТЕСТ И ПРЕГЛЕД. При доставка на обувките до адрес имате възможност да задържите куриера до 15 мин., да пробвате обувките през това време и да прецените дали ги желаете. Моля, при пробата да използвате подложната повърхност, която е прилежаща към пратките с луксозните ни модели! В случай че след пробата установите, че размерът не Ви пасва или констатирате друга неудовлетвореност, откажете приемането на пратката и тя ще се върне обратно при нас отново за наша сметка.

 

Искам да поръчам от INGILIZ. След колко време ще получа пратката си?

Поръчките, направени до 15:00 часа, се обработват в същия ден, като най-често пристигат на следващия работен ден между 9:30 и 17:00 часа до адрес или до 10:00 часа в офис на куриера. В събота доставки се извършват само до oфисите на куриера, те са отворени от 9:00 до 13:00 часа. Поръчките, направени след 15:00 часа, се обработват в следващия работен ден. Всички заявки, направени в събота и неделя, се обработват в понеделник. Доставки не се извършват в неделя и на официални празници.

 

Мога ли да направя поръчка до офис на Speedy?

При финализиране на поръчката можете да посочите както ваш адрес, така и офис на Speedy в съответното населено място, като го впишете в ЗАБЕЛЕЖКА .

Опции за доставка:

  • До адрес – стандартна доставка с куриер в рамките на условията, описани по-горе. Ценабезплатна. Стандартен срок за доставка за продукти на склад от 1 работен ден.
  • До офис на Speedy – доставка до офис на куриерска компания Speedy. Ценабезплатна. Стандартен срок за доставка за продукти на склад – 1 ден.

 

Мога ли да платя поръчката си в брой на куриера, когато тя бъде доставена?

Да, поръчката може да бъде заплатена при доставка на куриера в брой. Всеки куриер и офис на Спиди е снабден с пос терминал, чрез който може да осъществите и картово разплащане. При създаване на поръчка, изберете за вид на плащане „При доставка“.

Относно получаването на документ при покупката (касова бележка):
В Наредба № H-18/2006г. на министерството на финансите е указано, че всяко лице е длъжно да регистрира и отчита извършваните от него продажби на стоки или услуги във или от търговски обект чрез издаване на фискална касова бележка, освен когато плащането се извършва чрез пощенски паричен превод, извършен чрез лицензиран пощенски оператор за извършване на пощенски паричен превод по смисъла на Закона за пощенските услуги. За направеното от клиента плащане пощенският оператор издава Разписка за пощенски превод на стойността на дължимата сума. Тази разписка е законово признат документ освобождаващ търговеца от задължението да издава касови бележки. По смисъла на предходния текст куриерска фирма Speedy, с която INGILIZ работи, е лицензиран пощенски оператор за извършване на пощенски паричен превод по смисъла на Закона за пощенските услуги.

 

Как мога да върна закупен продукт ?

Искате да върнете наш продукт? Моля информирайте ни за това решение на телефон  0878 910 000, на имейл customercare@ingiliz.com или прочетете и попълнете бланката „Стандартен формуляр“, която придружава всеки един чифт, закупен от нас онлайн!

Връщането трябва да бъде направено в рамките на 14 календарни дни, считано от датата на доставката, съгласно условията на чл.55 ал.3 от ЗЗП (Закон за защита на потребителите). Обърнете внимание, че продуктът може да бъде върнат единственно в оригиналната му опаковка/вид и придружен с формуляра за връщане, получен заедно с вашата поръчка.

Ние приемаме само продукти:

  • които никога не са използвани
  • които нямат следи от употреба по ходилото/тока
  • които са неповредени и не са променени по някакъв начин

Моля, запазете оригиналната опаковка и документите на продукта!

Освен това ние сме съгласни да покрием транспортните разходи, само ако:

  • получената стока явно не съответства на заявената в поръчката
  • грешката е настъпила в резултат на наша вина
  • продуктът е бил повреден или някаква част от поръчката липсва

Във всеки друг случай, транспортните разходи са за сметка на клиента.

Възстановяването на сумата става единствено по банков път в срок от 7 работни дни от получаването на стоката.

INGILIZ  си запазва правото да не изпраща поръчки на клиенти с връщания на продукти повече от 30% от общия им брой поръчани продукти.

 

Имате ли физически магазини и къде?

INGILIZ има физически магазин единствено в гр. Пещера, където е и фабриката ни за производство. Може да ни откриете на адрес: ул. Михаил Такев 144, телефон за връзка 0899 916 043 .

Работно време понеделник – събота от 10:00 ч. до 19:00 ч. и в неделя от 10:30 ч. до 17:00 ч. Очакваме ви!